Περί πλεονασμάτων και άλλων μυθευμάτων…

neoi diktatoresΑνακοινώθηκε τις προάλλες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το «πλεόνασμα» για το 2016, το οποίο ανέρχεται σε 7 δις € περίπου. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για βαρύγδουπες κυβερνητικές  δηλώσεις, τόσο σχετικά με την «ορθή» διακυβέρνηση, όσο και σχετικά με την «αναπτυξιακή» πορεία της Ελλάδος εις το εξής.

Ας δούμε όμως αν είναι έτσι με απλά και κατανοητά στοιχεία. Το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών* είναι σχεδόν ισοσκελισμένο σήμερα. Οι τρεις τομείς της οικονομίας που διαμορφώνουν το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) της Χώρας, δηλαδή: νοικοκυριά – επιχειρήσεις – Δημόσιος τομέας, έχουν μεταξύ τους μηδενικό ισοζύγιο με βάση τους λογιστικούς κανόνες της Χρηματοοικονομίας (πίστωση – χρέωση).  Όταν εμφανίζει λοιπόν το Δημόσιο 7 δις € πλεόνασμα, αυτό σημαίνει υποχρεωτικά ότι αφαιρέθηκαν 7 δις € από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Τα χρήματα αυτά, όχι μόνο αφαιρούνται από την πραγματική οικονομία, αλλά βγαίνουν εκτός χώρας, γιατί με αυτά θα πληρωθούν οι τόκοι στους δανειστές. Δηλαδή αφαιρούνται από το ΑΕΠ της Χώρας για να καλύψουν τους ετήσιους τόκους.

Πώς όμως προέκυψε το «πλεόνασμα» αυτό; Το γεγονός οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους:

Α. καθυστέρηση καταβολής νέων συντάξεων, περίπου 3 δις € (300.000 νέοι συνταξιούχοι είναι σε αναμονή),

Β. καθυστέρηση πληρωμών σε προμηθευτές του Δημοσίου, περίπου 3 δις €,

Γ. καθυστέρηση συμψηφισμού και φορολογικών επιστροφών στους πολίτες.

Είναι λοιπόν φανερό, ότι το πλεόνασμα δεν είναι πραγματικό, γιατί αν η κυβέρνηση ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της, απλά δεν θα υπήρχε. Είναι επίσης φανερό ότι η αφαίρεση 7 δις € από το ΑΕΠ της Χώρας στερεί την οικονομία από το αίμα της, δηλαδή το χρήμα και οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό. 

Το πρόγραμμα «στήριξης και ανάκαμψης» της Ελληνικής οικονομίας που επιβάλλουν οι δανειστές και προσυπογράφουν οι δικοί μας(;) πολιτικοί άρχοντες όλων των χρωμάτων, προβλέπει τέτοιο πλεόνασμα για 3 – 4 ακόμη χρόνια!! Δεν είναι σκέτος παραλογισμός κάτι τέτοιο; Δεν είναι κατανοητό πλέον, ότι η εμμονή των πολιτικών στην Ευρωπαϊκή πορεία και στο Ευρώ καταστρέφει συνεχώς την οικονομία και οδηγεί την κοινωνία στην απόγνωση και την απελπισία;

Τι άλλο να περιμένουμε πλέον από τους πολιτικούς, που όχι μόνο τροφοδότησαν αλλά και επένδυσαν στον εσωτερικό διχασμό και τώρα μιλούν δήθεν για ενότητα; Τι άλλο να περιμένουμε από τους υπάκουους εντολοδόχους, μέλη λεσχών και μασωνικών στοών που κυβερνούν την Πατρίδα μας; Η αδιέξοδη πολιτική της πάση θυσία παραμονής στο σκληρό πυρήνα του Ευρώ, διαλύει τα πάντα στην Ελλάδα.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς που αποδέχθηκαν ότι η Ελλάδα χρωστάει 563 δις € (ΦΕΚ 234 Α, 14-12-2016,Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017, σχετικό άρθρο: http://www.koinwnia.com/71-2009-05-15-07-33-29/1483-563) και έβαλαν την υπογραφή τους μαζί με τη στρογγυλή σφραγίδα του κράτους, λες και είναι ταφόπλακα στα όνειρα των νέων Ελλήνων; Άραγε έτσι τιμά των όρκο που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του; «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού» (άρθρο 33 του Συντάγματος).

Το αφήνω στην κρίση σας…

Το ερώτημα όμως παραμένει: Ως πότε θα τους ανεχόμαστε επιτέλους, ως πότε θα τους χειροκροτούμε και θα τους ψηφίζουμε, ως πότε θα παραμένουμε άραγε Γραικύλοι;

Μιχάλης Ηλιάδης
Συνδιοικητής Παρατάξεως «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

 

 

* Συνίσταται στο α. Εμπορικό ισοζύγιο (εξαγωγές – εισαγωγές αγαθών), β. Ισοζύγιο υπηρεσιών (τουρισμός – ναυτιλία κυρίως), γ. Ισοζύγιο εισοδημάτων (τόκοι κυρίως) και δ. Ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων (κυρίως χρηματικά εμβάσματα)