Η καταδίκη του κ. Γεωργίου

ΕΛ.ΣΤΑΤ.Όπως είναι γνωστό ο κ. Γεωργίου, πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), καταδικάστηκε από το εφετείο σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή, για την μη ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ.

Ας δούμε όμως κάποια σημαντικά στοιχεία.

Ο κ. Γεωργίου όταν ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την προεδρία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν συγχρόνως υπάλληλος του ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Τα γεγονότα που ακολούθησαν τον ερχομό του αποκαλύπτουν το ρόλο του.

Το 2008 οι τράπεζες βρίσκονταν σε δεινή οικονομική θέση και αναγκάζεται η κυβέρνηση Καραμανλή με τον Ν.3723/2008 να τους χορηγήσει 28 δις €. Για να μην αποκαλυφθεί αυτό, δηλαδή το πρόβλημα των τραπεζών, ώστε να γίνει εφικτή η μεταβίβαση των τραπεζικών μετοχών από τους μεγαλομετόχους, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε στο τέλος του 2009 ετήσιο έλλειμμα (2008-2009) 36 δις €. Ένα πραγματικά αστρονομικό ποσό, μιας και ολόκληρος ο προϋπολογισμός της χώρας έφτανε τα 46 δις €. Ας σημειωθεί ότι το ποσό αυτό, όπως είναι κατανοητό, ήταν εντελώς αυθαίρετο, μιας και συμπεριλάμβανε ζημιές των ΔΕΚΟ ενώ μεθοδολογικά δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο (υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συμπεριλάμβανε και το swap των 10 δις € της GOLDMAN SHACKS της εποχής του κ. Σημίτη).

Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο έλλειμμα έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ και ήταν το καθοριστικό στοιχείο για την έλευση του ΔΝΤ και την υπαγωγή της χώρας στον φαύλο κύκλο των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Ο ρόλος δηλαδή του κ. Γεωργίου ήταν ακριβώς να καλύψει τις ζημιές των τραπεζών και να δικαιολογήσει την έλευση του ΔΝΤ.

Για τις ενέργειές του αυτές έπρεπε προφανώς να σταματήσει  την ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, πράγμα που έκανε και γι’ αυτό καταδικάστηκε.

Σήμερα εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο η δίκη του για την αλλοίωση των στοιχείων που διαμόρφωσαν το έλλειμμα του 2009.

Οι ευρωπαίοι εταίροι μας συμμέτοχοι των «ελληνικών» κυβερνήσεων στο έγκλημα κατά του λαού μας, αυτό της μεταφοράς των κολοσσιαίων ζημιών των τραπεζών στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών, προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα γεγονότα.

Έτσι στις 20 Ιανουαρίου του 2015, επί υπουργίας του κ. Βαρουφάκη, υπεγράφη η ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και της ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή ουσιαστικά η «προστασία» τους. Συγχρόνως, τον Μάιο του 2017 μεταξύ των προαπαιτούμενων μέτρων που ψηφίστηκαν για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ήταν η απαίτηση της ΕΚΤ να αποζημιωθεί ο κ. Γεωργίου από το Ελληνικό Δημόσιο, για τις δικαστικές του περιπέτειες, σε μια προσπάθεια προφανώς ακύρωσης οποιασδήποτε εναντίον του προσφυγής.

Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του και ας αποφασίσει αν η Πατρίδα μας και  Ελληνικός λαός, αξίζουν τη μεταχείριση που τους επιφυλάσσει το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

 

Μιχάλης Ηλιάδης
Συνδιοικητής Παρατάξεως «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»