www.KOINWNIA.com
youtube

Μετά την οριστική ήττα του Ναπολέοντος Βοναπάρτη και ενώ σκοπός των Μεγάλων Δυνάμεων ήταν να διαλύσουν τη Γαλλία, ο Καποδίστριας πέτυχε:

  • Να καταψηφιστούν τα σχέδια για το διαμελισμό της Γαλλίας.
  • Να αποχωρήσουν μετά από πέντε χρόνια τα στρατεύματα κατοχής - περίπου 120 χιλιάδες από τον συμμαχικό στρατό. Κατόπιν ενεργειών του Καποδίστρια και αυτή η χρονική περίοδος μειώθηκε.
  • Να μην αποσπασθούν Γαλλικά εδάφη προκειμένου να δοθούν στους συμμάχους.
  • Να επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες να είναι επιεικείς.
  • Να μειωθεί κατά εξακόσια και πλέον εκατομμύρια φράγκα η πολεμική αποζημίωση που βάρυνε τη Γαλλία.
  • Να ισχυροποιηθεί η πολιτική της υπόσταση, βοηθώντας τον Βασιλιά της Λουδοβίκο ΙΗ' να παραμείνει αρχηγός του κράτους παρά τις αντίθετες ενέργειες των Συμμάχων.
  • Να ενταχθεί και πάλι ως ισότιμο μέλος στην Τετραπλή Συμμαχία.
  • Να επιστραφούν τα έργα τέχνης που ο Γαλλικός στρατός είχε αφαιρέσει από τις χώρες που κατέκτησε. Αυτά τα έργα τέχνης είχαν αρπαχθεί από τον γαλλικό στρατό και μεταφερθεί στο Παρίσι από τις κατακτηθείσες χώρες.

 

Ο Υπουργός των Εξωτερικών της Γαλλίας δούκας De Richelieu, σε επιστολή του προς τον Τσάρο Αλέξανδρο, έγραφε: «Έπειτα από μακρές και θλιβερές συζητήσεις υπογράψαμε τη συμφωνία για τη μείωση των πολεμικών αποζημιώσεων εκ μέρους της Γαλλίας προς τις νικήτριες Δυνάμεις. Ο πληρεξούσιος της Υμετέρας Μεγαλειότητος, ο κόμης Καποδίστριας, υπήρξε ανυπολόγιστα πολύτιμος για μας και του οφείλουμε εξ ολοκλήρου τον επιτευχθέντα μετριασμόν. Είμαι βέβαιος ότι ο κόμης Καποδίστριας στις προσπάθειές του υπερέβη κατά πολύ τις οδηγίες που είχε λάβει από την Υμετέρα Μεγαλειότητα. Σας παρακαλώ να μη δυσαρεστηθείτε απέναντί του ...».

Ο Γάλλος διπλωμάτης κόμης Molet έγραφε: «Εάν η Γαλλία είναι ακόμη Γαλλία, το οφείλει κυριολεκτικά σε δύο ανθρώπους, που τα ονόματά τους δεν πρέπει ποτέ να τα ξεχάσει: Στον Τσάρο Αλέξανδρο και, κυρίως, στον υπουργό του των Εξωτερικών Καποδίστριαν ...».

IAK r

Το βιβλίο που αφιερώθηκε στη Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Η Πολιτική είναι Ποιμαντική

Αφιερώνεται στούς πνευματικούς αγωνιστές που επιστρατεύθηκαν στην πρωτόγνωρη -για τις προδιαγραφές και τα Πιστεύω της- Πολιτικής Παράταξης «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και διακονούν σαν ιερό το πολιτικό τους χρέος, με αυτάπαρνηση, ανιδιοτέλεια και με πολλές και πολυποίκιλες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες, παίρνοντας τη σκυτάλη απο τον Μάρτυρα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και εμπνεόμενοι απο τις Αρχές και τα βιώματα που αποταμιεύθηκαν σ'αυτό το βιβλίο.

Η Παράταξη«ΚΟΙΝΩΝΙΑ» χωρίς να γνωρίζει την υπόδειξη του Αγίου Παϊσίου, φρόντισε προ πολλών ετών να την κάνει πράξη.

Γιατί, λοιπόν, όσοι ευλαβούνται τον Άγιο Παΐσιο μας έλεγαν μέχρι χθες ότι δεν πρέπει να ασχολούνται οι χριστιανοί με την πολιτική; Τόσο πολύ γνώριζαν το πνεύμα του Αγίου Παϊσίου; Τι συμβαίνει; Περιμένουμε κάποια απάντηση!


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ζωή και το έργο του Μαρτυρικού Κυβερνήτου Ιωάννου Α. Καποδίστρια, πατήστε εδώ.