ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαλλία

Μετά την οριστική ήττα του Ναπολέοντος Βοναπάρτη και ενώ σκοπός των Μεγάλων Δυνάμεων ήταν να διαλύσουν τη Γαλλία, ο Καποδίστριας πέτυχε:

  • Να καταψηφιστούν τα σχέδια για το διαμελισμό της Γαλλίας.
  • Να αποχωρήσουν μετά από πέντε χρόνια τα στρατεύματα κατοχής - περίπου 120 χιλιάδες από τον συμμαχικό στρατό. Κατόπιν ενεργειών του Καποδίστρια και αυτή η χρονική περίοδος μειώθηκε.
  • Να μην αποσπασθούν Γαλλικά εδάφη προκειμένου να δοθούν στους συμμάχους.
  • Να επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες να είναι επιεικείς.
  • Να μειωθεί κατά εξακόσια και πλέον εκατομμύρια φράγκα η πολεμική αποζημίωση που βάρυνε τη Γαλλία.
  • Να ισχυροποιηθεί η πολιτική της υπόσταση, βοηθώντας τον Βασιλιά της Λουδοβίκο ΙΗ' να παραμείνει αρχηγός του κράτους παρά τις αντίθετες ενέργειες των Συμμάχων.
  • Να ενταχθεί και πάλι ως ισότιμο μέλος στην Τετραπλή Συμμαχία.
  • Να επιστραφούν τα έργα τέχνης που ο Γαλλικός στρατός είχε αφαιρέσει από τις χώρες που κατέκτησε. Αυτά τα έργα τέχνης είχαν αρπαχθεί από τον γαλλικό στρατό και μεταφερθεί στο Παρίσι από τις κατακτηθείσες χώρες.

 

Ο Υπουργός των Εξωτερικών της Γαλλίας δούκας De Richelieu, σε επιστολή του προς τον Τσάρο Αλέξανδρο, έγραφε: «Έπειτα από μακρές και θλιβερές συζητήσεις υπογράψαμε τη συμφωνία για τη μείωση των πολεμικών αποζημιώσεων εκ μέρους της Γαλλίας προς τις νικήτριες Δυνάμεις. Ο πληρεξούσιος της Υμετέρας Μεγαλειότητος, ο κόμης Καποδίστριας, υπήρξε ανυπολόγιστα πολύτιμος για μας και του οφείλουμε εξ ολοκλήρου τον επιτευχθέντα μετριασμόν. Είμαι βέβαιος ότι ο κόμης Καποδίστριας στις προσπάθειές του υπερέβη κατά πολύ τις οδηγίες που είχε λάβει από την Υμετέρα Μεγαλειότητα. Σας παρακαλώ να μη δυσαρεστηθείτε απέναντί του ...».

Ο Γάλλος διπλωμάτης κόμης Molet έγραφε: «Εάν η Γαλλία είναι ακόμη Γαλλία, το οφείλει κυριολεκτικά σε δύο ανθρώπους, που τα ονόματά τους δεν πρέπει ποτέ να τα ξεχάσει: Στον Τσάρο Αλέξανδρο και, κυρίως, στον υπουργό του των Εξωτερικών Καποδίστριαν ...».

Copyright (©) 2008-2015 Πολιτική Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» - All Rights Reserved.[Όροι χρήσης]

Top Desktop version