www.KOINWNIA.com
youtube
Το να ασχοληθεί κάποιος με το θέμα της Παιδείας δεν είναι εύκολο πράγμα. Μοιάζει με κάποιον που χρησιμοποιώντας ένα ραγισμένο κύπελο προσπαθεί να αδειάσει μια τεράστια θάλασσα.  Επειδή όμως η σπουδαιότητα του θέματος είναι μεγάλη δεν μπορούμε να σιωπήσουμε αλλά πρέπει να ενώσουμε όλοι  τις δυνάμεις μας ώστε, δείχνοντας το ενδιαφέρον μας, να συμβάλλουμε στην συζήτησή του. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν προβάλλεται ούτε συζητείται αλλά αποσιωπείται σκόπιμα από τα Μ.Μ.Ε. Η Παιδεία στην πατρίδα μας συζητείται μόνο όταν πρέπει να γραφτούν τα σχολικά βιβλία τα οποία γράφονται με λάθος τρόπο, με κριτήρια σκοπιμότητας και χωρίς πραγματική γνώση του αντικειμένου.

Η Παιδεία είναι μια λέξη που κρύβει πολλά νοήματα. Στο συνέδριο για την Παιδεία που διοργάνωσε η ενορία του Αγίου Νικολάου Πευκακίων στην αίθουσα «ΟΛΥΜΠΙΑ» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010, με γενικό θέμα : « Πειράματα στην εκπαίδευση με απουσία της Παιδείας», εθίγησαν πάρα πολύ σπουδαία ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν ευρέως και να τονισθούν. Κάποια από αυτά θα παραθέσω και στο άρθρο μου αυτό.

Παιδεία σημαίνει άνθρωπος. Γι’ αυτό η προτροπή «γίνε άνθρωπος» είναι ο πόθος για την Παιδεία.

Ο Ντοστογιέφσκυ, ο μεγάλος αυτός συγγραφέας και ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής έγραφε στον αδελφό του: «Ο άνθρωπος είναι μυστήριο. Αν προσπαθήσεις να το ερμηνεύσεις στη διάρκεια όλης της ζωής σου, μην πείς ότι έχασες τον καιρό σου. Εγώ ασχολούμαι με το μυστήριο αυτό γιατί θέλω να είμαι άνθρωπος»! Αυτός είναι ο πόθος για την Παιδεία! Αυτή είναι η δίψα για την Γνώση! Αυτός ο πόθος δημιουργεί ανθρώπους με έφεση, ανθρώπους δημιουργικούς, ανθρώπους με ορίζοντες και προοπτική.

Από το ποιούς ανθρώπους θέλουμε να φτιάξουμε φαίνεται και το ποιόν της παιδείας μας. Ποιός θέλουμε να είναι ο χαρακτήρας και το ήθος των ανθρώπων μας; Τι είδους ανθρώπους θέλουμε να βγάλουμε; Ποιός είναι το πρότυπό μας ή μάλλον ποιος άνθρωπος θέλουμε να γίνει Παιδεία μας;

Ο άνθρωπος που δεν πιστεύει στον Θεό κάνει συγκεκριμένα βήματα πέρα από τα οποία δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο άνθρωπος που μιμείται τον τρόπο που έζησε ο Χριστός στην γη αυτός μόνο θα καταλάβει την πραγματική έννοια άνθρωπος. Για να γίνει ο άνθρωπος αληθινός γίνεται μόνο με έναν τρόπο, γιατί η Αλήθεια του ανθρώπου είναι μία. Ο άνθρωπος γίνεται αληθινός με το να αποκτήσει το ήθος Αυτού που τον έπλασε, το ήθος του Χριστού, του μόνου Τελείου Θεού και Τελείου ανθρώπου.

Δυστυχώς αυτή η Παιδεία είναι που λείπει στις ημέρες μας. Το μοντέλο ανθρώπου που πασχίζουν να  μας επιβάλλουν σήμερα πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ηγέτες είναι ένα μοντέλο ξεπερασμένο, το μοντέλο του ευρωπαίου ανθρώπου που έχει βγάλει τον Θεό από την ζωή του και έχει την ψευδαίσθηση ότι υπηρετεί τον άνθρωπο. Τα αδιέξοδα αυτού του μοντέλου τα ζει η Ευρώπη καθημερινά και είναι πάρα πολύ εμφανή και στην πατρίδα μας. ‘Όμως η ψυχή του λαού μας δεν αναπαύεται σε αυτά τα ψεύτικα είδωλα αλλά από την αρχαιότητα ως σήμερα ο πόθος για την αληθινή Παιδεία και η δίψα για την Αλήθεια και την αληθινή γνώση υπάρχει. Γι’ αυτό η πατρίδα μας πρέπει να ξαναγίνει κέντρο και πηγή παιδείας από την οποία ολόκληρος ο κόσμος θα ποτίζεται και θα ξεδιψάει.

Αυτήν την Παιδεία μας έδειξαν έμπρακτα και καθαρά όλοι οι σύγχρονοι και οι παλαιότεροι Πατέρες μας και μας άφησαν παρακαταθήκη όχι μόνο με την διδασκαλία τους αλλά με ολόκληρη την ζωή τους, ζωή ανθρώπων που τράνταξαν και στήριξαν την γη μόνο με την παρουσία και τον λόγο τους!

Η Παιδεία πρέπει να ξεκινά από το σπίτι, από την οικογένεια και κατόπιν να επεκτείνεται και στο σχολείο και στην όλη δομή της κοινωνίας αφού το επαινετό παράδειγμα είναι εκείνο που κυρίως συντελεί στο να καρποφορεί η αγωγή. ΄Εχουμε ανάγκη  από ανθρώπους διότι όλοι είμαστε άνθρωποι και τα προβλήματά μας είναι κοινά, οι ανάγκες μας είναι κοινές σε όλους και όλοι ευχαριστιόμαστε και χαιρόμαστε με τον ίδιο τρόπο.

Έτσι λοιπόν το πρόβλημα της Παιδείας δεν λύνεται με συμβούλια και εγκυκλίους, ούτε με βαρύγδουπες διατυπώσεις σε περίπλοκη γλώσσα ούτε ακόμη περισσότερο με παρασκηνιακές συνεννοήσεις και συμφωνίες. Λύνεται με ανθρώπους που γνωρίζουν την αποστολή τους, που ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο, που πονούν τον άνθρωπο, τον αισθάνονται και τον καταλαβαίνουν.

Μια παιδεία χωρίς Θεό δεν αισθάνεται πραγματικά τον άνθρωπο, τον κομματιάζει, τον περιορίζει, δεν τον καταλαβαίνει.

Αυτήν την Παιδεία, με αρχές, έχει ανάγκη ο τόπος μας, αυτήν την Παιδεία πρέπει να επιδιώξει με κάθε μέσο να βρεί, αυτή η Παιδεία θα δημιουργήσει ανθρώπους που με την σειρά τους θα σχετιστούν με ανθρώπους και θα δημιουργήσουν μια ανθρώπινη κοινωνία. Γιατί αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο και τον κάνει μοναδικό και ξεχωριστό είναι η σχέση του με τον Δημιουργό του, μια σχέση που ενώνει τον ίδιο με όλους τους ανθρώπους, γιατί το Πνεύμα του Θεού ελευθερώνει και ενώνει τους ανθρώπους. Αυτό το Πνεύμα φέρνει την ειρήνη, την χαρά και την ενότητα.

Γι’ αυτό η πατρίδα μας έχει ανάγκη από κυβερνήτες που θα ενστερνίζονται αυτές τις αρχές, όπως ήταν ο Καποδίστριας, που έβαλε τις βάσεις αλλά το μίσος των εχθρών μας δεν επέτρεψε να καρποφορήσει, γιατί μόνο τέτοιοι κυβερνήτες θα γίνουν αρχή και υπηρέτες ενός λαμπρού και ένδοξου μέλλοντος για την πολύπαθη και πολύτιμη Πατρίδα μας.

Δημήτρης Βολουδάκης

 

IAK r

Το βιβλίο που αφιερώθηκε στη Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Η Πολιτική είναι Ποιμαντική

Αφιερώνεται στούς πνευματικούς αγωνιστές που επιστρατεύθηκαν στην πρωτόγνωρη -για τις προδιαγραφές και τα Πιστεύω της- Πολιτικής Παράταξης «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και διακονούν σαν ιερό το πολιτικό τους χρέος, με αυτάπαρνηση, ανιδιοτέλεια και με πολλές και πολυποίκιλες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες, παίρνοντας τη σκυτάλη απο τον Μάρτυρα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και εμπνεόμενοι απο τις Αρχές και τα βιώματα που αποταμιεύθηκαν σ'αυτό το βιβλίο.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ζωή και το έργο του Μαρτυρικού Κυβερνήτου Ιωάννου Α. Καποδίστρια, πατήστε εδώ.