www.KOINWNIA.com
youtube

Σχόλιο επί του νέου Νόμου 

Ψηφίσθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου και αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο νέος νόμος για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα όπως επιγράφεται.

Ο νόμος αυτός προβλέπει την ίδρυση νέου τύπου εταιρειών, των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) με κοινωνικό σκοπό αλλά και εμπορική δραστηριότητα, με κύριο στόχο των ένταξη κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων στην εργασία, την υποστήριξη συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού που έχουν ανάγκη και την παροχή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών με χαμηλό κόστος, στα πλαίσια δημοκρατικής διοίκησης και δίκαιης κατανομής του μικρού κέρδους που ενδεχομένως θα παράγουν.

Κατ' αρχήν η πρωτοβουλία δεν είναι της κυβέρνησης αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθεί την ιδέα και έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες.

Η διαφορά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζεται, είναι ότι εκεί έχει από χρόνια καλλιεργηθεί η ποιοτική υπηρεσία και η αλληλεγγύη μεταξύ μεγάλων στρωμάτων των κοινωνιών, σε αντίθεση με την ελληνική κοινωνία όπου επικρατεί ο ατομισμός και το προσωπικό συμφέρον.

Βεβαίως είναι θετικό για μία κυβέρνηση να οργανώνει και να υποστηρίζει προσπάθειες των πολιτών για μια πιο ανθρώπινη συμπεριφορά τόσο προς ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όσο και προς την κατεύθυνση της μείωσης του σκληρού καπιταλισμού.

Ποιος όμως εμπιστεύεται σήμερα τις "καλές προθέσεις" των πολιτικών; Αυτών των πολιτικών που έχουν συστηματικά κάνει αφαίμαξη των πόρων της Ελλάδας για ίδιον όφελος; Αυτών των πολιτικών που δίνουν αναπηρικές συντάξεις σε υγιέστατους, υπέρογκους μισθούς σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, ευνοούν την κάθε αυθαιρεσία, δεν ελέγχουν την φοροδιαφυγή κλπ, κλπ, κλπ.

Από την άλλη ο κρατικός μηχανισμός είναι διαλυμένος. Δεν μπορεί ούτε καν να εισπράξει οφειλές ΕΤΑΚ από το 2009. Θα μπορέσει να ελέγξει την σωστή λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων;

Αυτό το επισημαίνουμε διότι έχουμε γίνει πολύ καχύποπτοι με όσα έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες. Δυστυχώς πολλοί Έλληνες, μόλις εμφανίζεται ένας νόμος παρόμοιος με αυτόν που σχολιάζουμε, αμέσως αρχίζουν να σχεδιάζουν το πως μπορούν να τον εκμεταλλευτούν για να αποκτήσουν γρήγορο και εύκολο κέρδος. Είτε να υφαρπάξουν επιδοτήσεις και ευνοϊκή φορολόγηση είτε να καλύψουν άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Γεγονός είναι ότι πολλοί υγιώς σκεπτόμενοι Έλληνες, που έχουν την ψυχική ωριμότητα και την διάθεση προσφοράς, ήδη έχουν δημιουργήσει σωματεία και οργανώσεις (πολλές στα πλαίσια της Εκκλησίας) που προσφέρουν κοινωνικό έργο και λειτουργούν επιχειρήσεις όπου τα κοινωνικά δίκαια κριτήρια κατέχουν πρωτεύουσα θέση. Η αλλαγή της ηθικής είναι που θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στην λεγόμενη "κοινωνική οικονομία" και όχι οι νέοι γραφειοκρατικοί νόμοι.

Πολύ φοβόμαστε ότι οι επιχειρήσεις του τύπου που περιγράφονται στο νόμο, όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν την απασχόληση και την προσφορά ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών αλλά θα αποτελέσουν μία ακόμη στρέβλωση και πηγή σκανδάλων στην καταρρέουσα ελληνική οικονομία.

IAK r

Το βιβλίο που αφιερώθηκε στη Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Η Πολιτική είναι Ποιμαντική

Αφιερώνεται στούς πνευματικούς αγωνιστές που επιστρατεύθηκαν στην πρωτόγνωρη -για τις προδιαγραφές και τα Πιστεύω της- Πολιτικής Παράταξης «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και διακονούν σαν ιερό το πολιτικό τους χρέος, με αυτάπαρνηση, ανιδιοτέλεια και με πολλές και πολυποίκιλες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες, παίρνοντας τη σκυτάλη απο τον Μάρτυρα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και εμπνεόμενοι απο τις Αρχές και τα βιώματα που αποταμιεύθηκαν σ'αυτό το βιβλίο.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ζωή και το έργο του Μαρτυρικού Κυβερνήτου Ιωάννου Α. Καποδίστρια, πατήστε εδώ.