www.KOINWNIA.com
youtube

Από τον οικονομολόγο της Παράταξής μας κ. Κωνσταντίνο Πολυχρονίου

Πολυχρονίου

Η υποβάθμιση μερικών δομικών παραγόντων αρχίζει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι και απαραίτητες αλλά και επαρκείς, για την εκκίνηση της οικονομίας.

Για παράδειγμα, η δημοσιονομική κατανάλωση συρρικνώθηκε το 2010 κατά 6.5%, μετά από μία αύξηση της τάξεως του 10.3% το 2009.

Η ΕΕ συνεχίζει να εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή πιθανής χρεωκοπίας. Εύλογος η ως άνω τοποθέτηση καθότι:

Οι Βόρειοι της Ευρωζώνης φοβούνται μία «ντόμινο» πτώση της εν γένει Νότιας πλευράς της Ευρωζώνης με τη χρεωκοπία της Ελλάδος. Μεγάλες Ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως Γερμανικές, έχουν επενδύσει σ’ ένα μεγάλο βαθμό στα Ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα, από τα οποία απειλούνται μεγάλες απώλειες σε περίπτωση Ελληνικής χρεωκοπίας. (Επιχείρημα το οποίο εξηγεί και την αμέριστη στάση της ΕΚΤ για την περαιτέρω δανειοδότηση της Ελληνικής οικονομίας)

Το Ευρώ, σαν νόμισμα, κινδυνεύει. Κι’ αυτό αντιτίθεται στα σχέδια ενοποίησης εθνικών οικονομιών προκειμένου στο μέλλον ν’ αναδειχθεί ενιαίο παγκόσμιο νόμισμα το οποίο είναι προϋπόθεση για την αύξηση της αποτελεσματικότητος των εθνικών οικονομιών.

Η παρούσα κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία είναι αβέβαιη, κυρίως μετά την πρόσφατη πυρηνική συμφορά της Ιαπωνίας και την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, πράγμα που απειλεί και νέα παγκόσμια συρρίκνωση.

 

Ως εκ τούτου, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη δομή και της δημοσιονομικής αλλά και της ιδιωτικής οικονομίας πρέπει να συνεχιστούν με πειθαρχία. Ο δρόμος για την Ελλάδα είναι «μονόδρομος».

Όπως είχαμε, λοιπόν, τονίσει και δια της οικονομικής πολιτικής της ΚΟΙΝΩΝΙΑ:
  • Η παιδεία στην Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στο να ενδυναμώσει το «κοινωνικοοικονομικό σκέπτεσθαι» της νέας γενειάς. Να προωθηθεί η αυτονομία σχολείων προκειμένου να τους αποδίδεται υπευθυνότητα. Να αξιολογούνται οι διδάσκοντες των οποίων η αμοιβή να εξαρτάται από την αποδοτικότητά τους.

· Ν’ αρθεί ο προστατευτισμός στην αγορά «εργασίας», πράγμα που θα βοηθήσει τους νέους να βρούν εργασία και ν’ αποφύγουν τη μετανάστευση.

· Ν’ απελευθερωθούν τα επαγγέλματα προκειμένου να εισέλθει ανταγωνισμός ο οποίος θα βοηθήσει να πέσουν οι τιμές για τον καταναλωτή.

· Να μειωθούν οι φόροι εργασίας προκειμένου η αγορά να γίνει πιό αποδοτική.

· Ν’ αρθεί ο προστατευτισμός επί του ανταγωνισμού.

· Η ιδιωτικοποίηση είναι στρατηγική για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας. Ενέργεια, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες και άλλοι τέτοιοι οικονομικοί τομείς πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Το επιχείρημα εκείνων που ισχυρίζονται ότι οι τομείς αυτοί είναι κρίσιμοι για την ασφάλεια της χώρας είναι ανυπόστατο καθότι η κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή μπορεί νομοθετικά να ρυθμίσει τη διοίκηση των ως άνω επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση δεν έχει θέση στην παραγωγική οικονομία. Τουναντίον, στην περίπτωση της Ελλάδος, ΔΕΚΟ και παρόμοιοι οργανισμοί γίνονται πεδίο ανήθικης συμπεριφοράς και πολιτικής διαφθοράς των εκάστοτε κυβερνώντων.

· Η φοροδιαφυγή πρέπει να κατασταλεί! Χωρίς τη καταστολή της φοροδιαφυγής τα ως άνω οικονομικά μέτρα δεν θα μπορέσουν ν’ επιτύχουν βέλτιστη σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικού χρέους. Επί πλέον, η φοροδιαφυγή είναι αθέμιτη, μεροληπτική, άδικη. Δημιουργεί απόγνωση και τρέφει αισθήματα εκδίκησης.

Οι Έλληνες πρέπει να συμπτυχθούν και να φροντίσουν την Ελλάδα!

Η Αγγλοσαξονική κουλτούρα έχει ένα γνωμικό:

«Δεν μπορείς να φας χωρίς να πληρώσεις»

«There is no free lunch»

Και τελειώνω την σύντομη αυτή επισκόπηση με μια παρατήρηση:

«Δημοκρατία χωρίς την αυστηρή εφαρμογή νόμων δεν υπάρχει.

Τουναντίον, δημοκρατία άνευ νόμων είναι αναρχία».

IAK r

Το βιβλίο που αφιερώθηκε στη Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Η Πολιτική είναι Ποιμαντική

Αφιερώνεται στούς πνευματικούς αγωνιστές που επιστρατεύθηκαν στην πρωτόγνωρη -για τις προδιαγραφές και τα Πιστεύω της- Πολιτικής Παράταξης «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και διακονούν σαν ιερό το πολιτικό τους χρέος, με αυτάπαρνηση, ανιδιοτέλεια και με πολλές και πολυποίκιλες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες, παίρνοντας τη σκυτάλη απο τον Μάρτυρα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και εμπνεόμενοι απο τις Αρχές και τα βιώματα που αποταμιεύθηκαν σ'αυτό το βιβλίο.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ζωή και το έργο του Μαρτυρικού Κυβερνήτου Ιωάννου Α. Καποδίστρια, πατήστε εδώ.