www.KOINWNIA.com
youtube

Ο χώρος τού εμπορίου σήμερα πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, από την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας. Από τις πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδος έως τις πιο υποβαθμισμένες, κλείνουν τα μαγαζιά το ένα μετά το άλλο. Μιλώντας με εμπόρους όλων τών τομέων, μας εκφράζουν με απελπισία ότι οι επιχειρήσεις τους δεν βλέπουν φώς. Οι πελάτες τους, αποφεύγουν τις αγορές καθώς ή έχουν χάσει τις δουλειές τους ή έχουν περιοριστεί τα εισοδήματα τους. Επιπλέον, εκφράζουν και κάτι άλλο που αξίζει να το προσέξουμε: ο πολύς κόσμος έχει πάθει κάτι σαν κατάθλιψη και δεν προσεγγίζει τα μαγαζιά. Ακόμα και σε καταστήματα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, όπως Κολωνάκι, Ψυχικό, Κηφισιά, Γλυφάδα κ.α., πού θα περίμενε κανείς να έχει μειωθεί λιγότερο η κατανάλωση αγαθών, παρατηρείται ότι όχι απλώς έχει μειωθεί εξίσου αλλά και περισσότερο! Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι η ψυχολογία των καταναλωτών έχει επηρεαστεί περισσότερο παρά το πορτοφόλι τους.

Σε μια πρόσφατη έρευνα προέκυψε ότι το μόνο αγαθό, το οποίο εξακολουθεί να πωλείται στην ίδια ποσότητα είναι το ψωμί. Ακόμα και τα τρόφιμα στα super markets δεν έχουν την προηγούμενη κατανάλωση, γι’ αυτό και βλέπει κανείς πολλές προωθητικές ενέργειες, όπως να προσφέρονται 2 προϊόντα στην τιμή του 1 ή πολλά προϊόντα να συνοδεύονται από εκπτωτικά κουπόνια. Πριν λίγο καιρό αγόρασα ένα είδος γνωστής εταιρίας στην πιό χαμηλή τιμή που θα το φανταζόμουν ποτέ. Η αλυσίδα super market που το έβαλε στο ράφι με έξτρα έκπτωση ήξερε τι έκανε!

Ως εργαζόμενοι στο χώρο τού εμπορίου θα θέλαμε να προτείνουμε στους εμπόρους να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων, μειώνοντας ελάχιστα το υπερβολικό περιθώριο κέρδους που επιδιώκουν.. Το κέρδος των εμπόρων ήταν σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 40%! Τώρα αναγκάζονται να φέρουν τις τιμές στις φυσιολογικές τους τιμές. Αυτό που ο καταναλωτής βλέπει σήμερα σαν έκπτωση, στην πραγματικότητα είναι η τιμή που θα έπρεπε να πωλείτο το συγκεκριμένο προϊόν. Μειώνοντας λοιπόν λίγες μονάδες το περιθώριο κέρδους ένας έμπορος θα δει τις πωλήσεις του να πολλαπλασιάζονται και το κέρδος του να αυξάνει. Αγαπητοί επιχειρηματίες, έμποροι και καταστηματάρχες, η μείωση των τιμών είναι η τελευταία μας ευκαιρία Κάθε κερδοσκοπική κίνηση τώρα θα μάς έρθει μπούμεραγκ μετά. Ή θα χάσουμε τίς δουλειές μας ή θα κερδίσουμε προσωρινά και θα στριμωχτούμε αργότερα. Σε επιχειρήσεις που επισκεφτήκαμε και είχαν μειώσει αισθητά τίς τιμές, μερικοί έως και 0%, ενώ δεν βρισκόμαστε σε εκπτωτική περίοδο, είδαμε περισσότερο κόσμο να ψωνίζει. Προσελκύστε τούς πελάτες σας!

Θα θέλαμε όμως να εντοπίσουμε και μία άλλη αιτία για την κρίση στο χώρο τού εμπορίου: Ο υπερβολικός αριθμός καταστημάτων, κυρίως στο Ν. Αττικής. Στην ουσία οι ανάγκες των καταναλωτών, σε όλα τα είδη προϊόντων, θα καλύπτοντο πλήρως με τα μισά μαγαζιά από όσα σήμερα υπάρχουν. Όταν ο αριθμός των καταστημάτων είναι υπερβολικός, ο καταναλωτής μπερδεύεται και τελικά καταλήγει να μπαίνει σε δέκα μαγαζιά και να μην ψωνίζει από κανένα. Ακόμα και στα φαρμακεία, όπου υπάρχουν περιορισμοί από το αρμόδιο σύλλογο για το άνοιγμα νέων φαρμακείων, παρατηρείται ένα φαρμακείο σε κάθε τετράγωνο! Πολλοί δε νέοι φαρμακοποιοί, περιμένουν να ανοίξει μια θέση στην Αθήνα για να ανοίξουν το δικό τους κατάστημα, αντί να κατευθυνθούν και σε άλλες περιοχές που έχουν ανάγκη φαρμακείων.

Το κράτος αδιαφόρησε για το θέμα, οι εμπορικοί σύλλογοι αδυνατούν να διαχειριστούν τα προβλήματα του κλάδου αλλά και εμείς οι πολίτες, είτε ως καταναλωτές είτε ως επιχειρηματίες δεν απέχουμε από το κράτος: δείξαμε έλλειψη σύνεσης και προβλεπτικότητος. Έχετε ακούσει την κουβέντα: Όσοι ήρθαν στην Αθήνα άνοιξαν και από ένα μαγαζί;

Μαρία Μπουρνάζου

(Σύμβουλος πωλήσεων – είδη πολυτελείας)

IAK r

Το βιβλίο που αφιερώθηκε στη Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Η Πολιτική είναι Ποιμαντική

Αφιερώνεται στούς πνευματικούς αγωνιστές που επιστρατεύθηκαν στην πρωτόγνωρη -για τις προδιαγραφές και τα Πιστεύω της- Πολιτικής Παράταξης «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και διακονούν σαν ιερό το πολιτικό τους χρέος, με αυτάπαρνηση, ανιδιοτέλεια και με πολλές και πολυποίκιλες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες, παίρνοντας τη σκυτάλη απο τον Μάρτυρα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και εμπνεόμενοι απο τις Αρχές και τα βιώματα που αποταμιεύθηκαν σ'αυτό το βιβλίο.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ζωή και το έργο του Μαρτυρικού Κυβερνήτου Ιωάννου Α. Καποδίστρια, πατήστε εδώ.